lissabon

Travel on a budget tips

Wanneer je dit leest, ben ik druk bezig om mijn koffer in te pakken. Morgen ga ik namelijk voor een paar dagen naar Split! Yes, Split in Kroatië. Dat ik “vaak” weg ben, is jullie vast niet ontgaan. Al vind ik het zelf wel meevallen haha. 

Ik krijg dan ook vaak de vraag “Waar haal jij de tijd vandaan om zoveel te reizen als jij een 9 tot 5 baan hebt? Heb jij zoveel vakantiedagen?” of “Hoe kun je je veroorloven om zo veel te reizen?”

“Do more. Don’t buy more. How you spend your time is far more valuable than how you spend your money.” – Chris Ward

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Prioriteiten. Reizen staat hoog op mijn prioriteitenlijstje. I love to travel! Nieuwe plaatsen ontdekken, andere culturen ervaren, lokale eten proberen, en even uit de dagelijkse sleur komen. Deze dingen vind ik veel belangrijker dan geld uitgeven aan shoppen, dure gadgets en andere dingen.
 
Maar hoe ik het doe om “zoveel” te reizen en waar ik de tijd en geld vandaan haal? Hieronder zijn mijn tips en tricks hoe je meer kunt reizen met minder geld en hoe je meer geld kunt sparen. Misschien niet allemaal even toepasselijk voor iedereen, maar dit is in ieder geval hoe ik het doe:

  1. Vier dagen werken. Niet zoals de meeste mensen, werk ik vier dagen in de week. Hierdoor kan ik gemakkelijk een lang weekendje weg plannen of een stedentripje doen binnen Europa. Als je weinig tijd en geld hebt, maar toch op vakantie wilt, kun je nog steeds een weekendje weg. Niet alleen zal je dan minder geld kwijt zijn dan een lange en verre reis, maar misschien is dit net wat je nodig hebt om er weer een paar weken/maanden tegenaan te gaan. Wist je by the way dat 4 dagen werken je gelukkiger, gezonder en productiever maakt dan 5 dagen werken :p (1).
  2. Wees flexibel. Als je flexibel bent, kun je al gauw veel geld besparen. Reis bijvoorbeeld in het laagseizoen, dan kun je zeker aantrekkelijke deals vinden. Zo ging ik dit jaar in mei naar Kopenhagen en eind augustus naar Boedapest. De vliegtickets zijn dan veelal goedkoper en ook op bestemmingen is het vaak minder druk. Daarnaast hebben wij het geluk dat op veel plekken in Europa in de lente en herfst redelijk mooi weer is.
  3. Goed research doen. Wanneer ik een reis wil boeken, doe ik vooraf altijd uitgebreid onderzoek (prijzen van tickets en hotels vergelijken, locatie check doen en zoeken naar eventuele kortingscodes haha). Hierdoor alleen al kan je jezelf veel geld besparen. Online kan je tevens veel informatie vinden over reizen naar een bepaald land en het budget dat je daarvoor nodig hebt. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.
  4. Gratis activiteiten. Niet alles hoeft geld te kosten. Er zijn een hoop dingen die je kan doen op vakantie zonder dat het iets hoeft te kosten. Denk maar aan luieren op het strand, picknicken in een park, rondstruinen op markten. It’s all free. Een van mijn favoriete bezigheden tijdens de vakantie is hiken! Hiken is gratis (behalve je fles water en wat snacks) en je hebt vaak de mooiste uitzichten. Dus hiken is zeker een aanrader!
  5. Bespaar op dagelijkse (kleine) uitgaven. Heel simpel, je hebt niet iedere dag Starbucks nodig en je hoeft niet iedere keer een snack te halen tijdens het wachten op je trein. Door dagelijks op deze kleine dingen te besparen, zal je uiteindelijk veel meer geld overhouden om vaker op reis te kunnen gaan!

Ik weet zeker dat er meer tips en tricks zijn voor reizen met een beperkt budget. Ik hoop in ieder geval dat je wat hebt aan deze tips en wie weet maak ik wel een part two ;).
 
(1) Https://www.theguardian.com/money/2016/jan/02/we-only-get-one-life-dont-spend-all-at-work-praise-four-day-week

2 comments on “Travel on a budget tips

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.