riva-split

To do’s in Split, Kroatie

Wanneer je denkt aan Kroatië, denk je al snel aan de cultureel, historische gebouwen, mooie watervallen en tal van eilandjes. Voor een relatief klein land, heeft het maar liefst 7(!) erfgoederen die op de lijst van UNESCO staan. Hoog tijd dus om Kroatië te verkennen! We zijn niet naar de hoofdstad Dubrovnik gegaan, maar naar Split.

Split is een van de belangrijkste steden van Kroatië en tevens de grootste stad van Dalmatië, een regio in het zuidwesten van het land. Door zijn ligging, is het een belangrijke havenstad voor de economie, toerisme, visserij en wijnbouw. Split is slechts twee uur vliegen vanuit Nederland. Eenmaal aangekomen op de luchthaven Zračna luka Resnik, kun je de airport shuttle bus pakken die je rechtstreeks naar het centrum van Split brengt. De rit duurt ongeveer 30 minuten en kost 30 HRK (4 EUR). Wij verbleven in the Guesthouse Azur Palace Luxury Rooms, een mooie en nette bed & breakfast midden in het centrum van Split. Benieuwd naar wat the must do’s zijn als je in Split bent? Lees dan vooral verder!

Paleis van Diocletianus

palace-diocletian-split
 
Dé bezienswaardigheid die je gezien moet hebben in Split is het paleis van Diocletianus dat gebouwd is rond 300 na Christus. Dit historische complex is één van de best bewaarde Romeinse paleizen en staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis vormt nog steeds het hart van de stad. Verder werd het ook gebruikt als filmlocatie voor o.a. the Game of Thrones. Naast het paleis vind je de Kathedraal van Sint-Domnius.
 
palace-diocletian-split
 

Riva boulevard

De Riva is een lange boulevard langs het water in Split. Het is een ideale plek om een wandeling te maken of om een terrasje te pakken met uitzicht op de zee. Zowel overdag als ‘s avonds wordt de Riva druk bezocht. ‘s Ochtends vind je al tal van mensen op de boulevard die een kop koffie drinken en een broodje eten. Er is vlakbij de Riva ook een Green Market waar je groenten, fruit, bloemen en souvenirs kunt kopen.
 
riva-split
 
riva-split
 

Marjan heuvel

Voor een prachtig uitzicht over Split en de haven, ga je naar de Marjan heuvel. De heuvel steekt boven de stad uit met 178 meter hoogte. De heuvel is ideaal voor het wandelen (of hardlopen), en daarnaast vind je er ook stranden, sportvelden en een dierentuin. Maar voor het uitzicht alleen al zou ik hier naartoe gaan ;).
 
marjan-split
 

Krka National Park

Zoals ik al eerder zei, staat Kroatië bekend om haar watervallen. Daarom mag een bezoek aan een Nationale park niet ontbreken. Wij gingen naar Krka. Vooraf hadden we een dagtour geboekt naar Krka via GetYourGuide. We waren met een klein groepje (4 mensen). Onderweg stopten we nog bij Trogir om twee mensen op te pikken.
 
trogir-croatia
 
We hadden een korte stretch pauze in Trogir. Zoals je kan zien, was het een bewolkte dag. Na een korte pauze, gingen we door naar Primošten, een schiereiland wat door een brug verbonden is met de kust. Wij liepen een rondje rond het eiland. Hier deden we slechts een half uur over, dus zo groot is het niet haha. Een bezoek aan Primošten is zeker een aanrader als je van Split naar Sibenik reist voor de watervallen.

Na Primošten, gingen we eindelijk door naar Krka. Het Nationaal park Krka heeft een oppervlakte van 111 km² en is het gehele jaar open. In het park hebben ze een wandelpad aangelegd zodat je een beetje van alles kan zien. Overal was het water helder blauw.
 
krka-waterval
 
skradinski-buk
 
De grootste en bekendste waterval in Krka is de Skradinski Buk. De waterval is maar liefst 45 meter lang. Dit is de enige plek in het park waar je onderaan de waterval mag zwemmen. Maar het was daar veelste koud voor!

national-park-krka
 

De Mosor berg

Mocht je van hiken houden, dan is de Mosor berg zeker een aanrader! Deze berg beklimmen is een leuke en avontuurlijke activiteit. De stad Split wordt omringd door drie bergen, waarvan de Mosor berg de hoogste is. De hike begint bij het dorpje Sitno Gornje, ongeveer 20 km van Split vandaan. Bus 28 vertrekt vanuit de busstation Sukoisan in Split naar Sitno Gornje. De busreis naar Gornje duurt ongeveer 60 minuten heen (terugreis 40 min) en kost 17 HRK (2,20 EUR).
 
mosor-mountain
 
De bus bracht ons rechtstreeks naar het beginpunt van de hike. We moesten wel even goed kijken waar we uit moesten stappen, omdat het niet werd omgeroepen en je bevindt je letterlijk in-the-middle-of-nowhere waar geen mens te zien is op straat! Maar er zaten twee andere (look-a-like) hikers in de bus, en toen zij uitstapten, stapten wij ook maar uit haha. Gelukkig zaten we goed!

Het hiking pad is erg goed gemarkeerd, dus je kunt moeilijk verdwalen. Je hebt verschillende bergpunten. De hoogste punt is Veliki Kabal (1339 meter). Volgens de route zou je er dan 2 uur over doen. Wij kozen ervoor om naar de Planinarski dom (868 meter) te gaan (40 min). Het uitzicht wanneer je de berg aan het beklimmen bent is echt geweldig! Je hebt uitzicht over Split, de zee, de bergen en andere eilanden. Het was echt zo mooi en rustgevend! De paden waren best wel rotsig en we hebben flink moeten klimmen en klauteren haha. Misschien is het tijd om te gaan investeren in wandelkleding en wandel gear :p.
 

mosor-mountain
 
mosor-mountain
 
Bovenaan de top zijn we even gestopt om te refuelen. Banaan en broodje kwamen goed van pas!
 
mosormountain17 
mosormountain20
 
Split is een aanrader, vooral omdat je veel bijgelegen eilandjes, nationale parken hebt die je kunt bezoeken. In de zomer kun je er zwemmen, duiken, snorkelen en ook de blue caves bezoeken! Dat kon in oktober ook wel, maar werd niet echt aangeraden omdat het echt veelste koud zou zijn daarvoor :(.

0 comments on “To do’s in Split, Kroatie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.