8 tips voor Malta

Na drie maanden niet weg te zijn geweest, kon ik afgelopen week eindelijk op vakantie en wel naar Malta! Malta bevindt zich in de Middellandse Zee tussen de landen Italië, Libië en Tunesië in. Het eilandenrijk Malta bestaat uit meerdere kleine eilanden, maar de meeste bekende eilanden zijn Malta, Gozo en Comino. Malta heeft veruit de meeste inwoners op het eiland. Het is echter met ongeveer 430.000 inwoners, één van de kleinste landen ter wereld. Desondanks heeft Malta veel te bieden op natuur en cultureel gebied. Met slechts drie uur vliegen vanuit Schiphol, is Malta een leuke en zonnige bestemming. Hier zijn mijn 8 tips voor Malta!

1. Huur een auto

Mijn eerste tip voor als je naar Malta gaat is huur een auto. Vele mooie plekken in Malta kom je waarschijnlijk niet zonder een auto. Er rijden wel bussen, maar als je in een paar dagen zoveel mogelijk van het eiland wilt zien, dan raad ik zeker aan om een auto te huren. Houd er verder rekening mee dat het verkeer links rijdt en dat je als bestuurder aan de rechterkant in de auto zit. Het was voor mij de eerste keer dat ik links reed op de weg. Ik kan zeggen dat het een spannende ervaring was haha, vooral door de slechte wegdek, de smalle straten en de hobbelige en heuvelachtige wegen. Check daarnaast van tevoren waar je in Malta wel en niet mag parkeren.

 

2. Eet een stevig ontbijt

Om voldoende energie te hebben om de dag door te komen, raad ik je aan om stevig te ontbijten! Wij verbleven op Malta in Saint Julian waar veel ontbijt/brunch tentjes zitten. Eén van deze ontbijtplekken is New York’s Best. Hier serveren ze heerlijke eggs benedict gerechten en breakfast muffins. Vooral de mushroom benedict is een aanrader! Enige (én grote) nadeel is dat ze hier geen koffie serveren. Say what? Yes, een ontbijtplek waar ze geen koffie serveren. Dus wees gewaarschuwd, maar NYB blijft een aanrader. Twee ander ontbijtspots die ik aanraad zijn U Bistrot in Saint Julian en Emma’s Kitchen in San Gwann.

3. Bezoek Valletta

Je kunt niet in Malta zijn geweest zonder een bezoekje te brengen aan Valletta, de hoofdstad van Malta. De historische stad heeft slechts 7.000 inwoners en is hiermee een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Valletta kenmerkt zich door de opvallend rechte straten, zandstenen gebouwen en kleurrijke balkons. Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de Upper Barrakka Gardens. Vanuit de tuin heb je een prachtig uitzicht op The Three Cities en de Grand Harbour.

4. Wateractiviteiten

Een trip naar Malta is niet compleet zonder een wateractiviteit te hebben gedaan. Malta is uitermate geschikt voor verschillende wateractiviteiten zoals windsurfen, kajakken en snorkelen. Het strand dat ik aanraad is Mellieha Bay. Dit is het grootste en waarschijnlijk meest populaire zandstrand in Malta. Wij huurden een kajak voor een uurtje en deden aan parasailen. Het was superleuk om te doen! Na de watersport even uitrusten op het terras met een cocktailtje :). Life’s good.

5. De Blue Lagoon in Comino

Vanuit het plaatsje Cirkewwa in Malta, vaar je binnen 20 minuten naar het kleinere eilandje Comino. Hier kom je maar voor één reden, de Blue Lagoon. Het water is hier zo helder en mooi! Doordat het azuurblauwe water in Comino zo helder en ondiep is, is het zeer geschikt voor het zwemmen, snorkelen en duiken. De Blue Lagoon is wel één van de meest toeristische plek in Malta. In de zomermaanden is het hier druk, heel erg druk. Maar het is zeker een bezoekje waard.

6. Mdina, the Silent City

Mdina is de oude hoofdstad van Malta (de huidige hoofdstad is Valletta) en is gelegen aan de top van een heuvel op 210 meter hoogte. Het wordt de Stille Stad genoemd, omdat de stad autovrij is, al zagen wij wel wat auto’s in de binnenstad. De stad is een soort openluchtmuseum vol met allerlei prachtige oude gebouwen, monumenten en kerken. Wanneer je in Mdina bent kun je naar de Fontanella Tea Garden gaan. Ze staan bekend om hun taarten en met name hun chocoladetaart. Ik had deze taart genomen. Het was lekker, maar verder niet bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat je vanuit hun terras panoramisch uitzicht hebt over heel Malta. Alleen om deze reden zou ik al een bezoekje brengen aan Fontanella Tea Garden ;).

7. Blue Grotto

De Blue Grotto (Blauwe Grot) is een natuurlijke rotsformatie die ligt in het zuiden van Malta. De Blue Grotto bestaat uit zo’n zeven verschillende grotten. Door sterke wind, stroming en golven is er een deel van de kliffen weggesleten. De grotten zijn alleen bereikbaar per boot. Jammer genoeg vaarden er op de dag dat wij gingen geen (vissers)bootjes naar de Blue Grotto. Hierdoor konden wij het niet van dichtbij zien. Maar gelukkig hebben wij vanaf boven ook een mooi uitzicht over de grotten.

blue grotto

8. Eet een pastizzi

De populairste snack in Malta is de pastizz. Pastizzi zijn pasteitjes van bladerdeeg gevuld met ricotta, erwten of iets anders. Deze pasteitjes worden verkocht in de kraampjes die ‘pastizzeria’ worden genoemd. Wanneer je in Mdina of Rabat bent, ga dan naar Serkin (Crystal Palace) voor de pastizzi. Hier worden volgens velen de lekkerste pastizzi verkocht. Wij brachten in ieder geval een bezoekje aan Serkin toen wij in Mdina waren. Wij kregen ze vers uit de oven. Ik vond de pastizz met kip lekker! Wanneer ze afgekoeld zijn, kan de bladerdeeg wel wat taai zijn. De pasteitjes zijn verder helemaal niet duur. Wij kochten ze bij Serkin voor slechts 30/40 cent! Pastizz is de ideale snack voor tussendoor of een lichte lunch.

pastizzi malta

 

 

0 comments on “8 tips voor Malta

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.