De mooiste plekken in Banff National Park

Canada, you’re so beautiful! Vorige maand was ik voor het eerst in Canada. Ik vloog vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Vancouver om daar een paar dagen te spenderen. Van daaruit vloog ik door naar Calgary om de Banff National Park te bezoeken. Deze stond al een langere tijd op mijn lijstje. Banff National Park is vooral bekend om haar schitterende natuur. Mooie gebieden omgeven door besneeuwde bergtoppen, kristalblauwe meren en groene bossen. Genoeg redenen voor mij om het park te bezoeken! 

Banff is de oudste natuurpark in Canada en ligt in de Rocky Mountains, in de staat Alberta. Het park staat sinds 1985 in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vanaf Calgary airport is het ongeveer 90 minuten rijden naar Banff. Wij huurden van tevoren een auto zodat we ons gemakkelijk konden verplaatsen in het park. Vooral omdat wij er slechts 6 dagen waren, wilden wij zoveel mogelijk van Banff National Park zien. Hieronder vind je de highlights die je niet mag missen wanneer je in Banff National Park bent. Enjoy!

Town of Banff

Banff is een stad dat ligt in het gelijknamige National Park. Gelegen op een hoogte van ongeveer 1400 meter, is de stad één van de hoogst gelegen steden van Canada. Banff was voor ons de perfecte uitvalbasis om het National Park te verkennen. In Banff heb je verschillende eetgelegenheden. Aanraders voor ontbijt/brunch zijn Whitebark Café en Wild Flour Bakery. Bij Whitebark Café serveren ze heerlijke flat white en breakfast cups. Voor een lekker stukje vlees of Canadese kreeft kun je terecht bij Melissa’s Missteak. Wanneer je zin hebt in iets Aziatisch, dan raad ik Arashi Ramen aan. Hier heb ik één van de heerlijkste ramen ooit gegeten. Genoeg eetmogelijkheden dus in Banff!

Lake Minnewanka

Lake Minnewanka

Eén van de mooiste meren in Banff National Park is Lake Minnewanka. Met een lengte van 21 kilometer is het het tweede langste meer in de Canadese Rockies. Het meer ligt vlak buiten Banff op ongeveer 15 minuten rijden. Je bereikt dit meer vanuit Banff door de Lake Minnewanka Scenic Drive te volgen. Onderweg kun je ook even stoppen bij Two Jack Lake en Johnson Lake.

Vermillion Lakes

Vermillion Lakes

Een reden waarom Banff onze uitvalbasis is, is omdat de mooiste meren van Banff National Park gemakkelijk te bereiken zijn vanuit Banff. Net ten westen van Banff, zitten de Vermilion Lakes. Deze meertjes staan vooral bekend om de wilde dieren. Met wat geluk kom je hier elanden of beren tegen. 

Lake Louise

Lake Louise
Lake Louise
Lake Louise

Lake Louise (ook wel “the Jewel of the Rockies” genoemd) is het meest bekende meer van de Rocky Mountains. Het staat vooral bekend om haar turquoise water en is omringd door besneeuwde bergtoppen. Afhankelijk van hoe het zonlicht erop schijnt, kleurt Lake Louise soms smaragdgroen en soms turquoise. Lake Louise ligt op een hoogte van 1.600 meter. Met de auto is het ongeveer 45 minuten rijden vanuit de stad Banff. Direct gelegen aan de Lake Louise ligt ook het kasteelachtige Fairmont Chateau Hotel. Van hieruit  heb je een panoramisch uitzicht op Lake Louise. Lake Louise mag je dus zeker niet missen wanneer je in Banff National Park bent.

Moraine Lake

Moraine Lake

Eén van mijn favoriete meren in Banff National Park is Moraine Lake. Dit meer ligt vlakbij Lake Louise. Lake Moraine is weliswaar kleiner dan Lake Louise, maar absoluut niet minder mooi! Net als Lake Louise, heeft Moraine Lake een blauwgroene kleur. Fun fact: Moraine Lake stond ooit op een biljet van 20 Canadese dollars.

Icefields Parkway

Icefields Parkway: de mooiste autoroute die ik ooit heb gereden! Deze prachtige route van 230 km lang tussen Lake Louise en Jasper National Park leidt je door adembenemende landschappen zoals prachtige turquoise meren, gletsjers, besneeuwde bergtoppen en watervallen. On the road, zijn er verschillende plekken waar je even een stop kunt (lees: moet) maken en het uitzicht bewonderen. Aangezien we niet genoeg tijd hadden om Jasper National Park te verkennen, reden wij tot de Columbia Icefields Discovery Centre. Op deze manier kun je toch de highlights van de Icefields Parkway zien binnen één dag.

Herbert Lake

Herbert Lake: één van de eerste meren die je tegenkomt op de Icefields Parkway vanuit Lake Louise. Het meer is een stuk minder bekend, maar voor mij was het de moeite waard om even te stoppen.

Note: ik heb nog nooit de auto zo vaak langs de kant gezet om een foto te maken haha. 

Bow Lake

Bow Lake: dit strakblauwe gletsjermeer ligt direct naast de weg. Het meer is dus super gemakkelijk te bereiken. Wij wilden ook de naburige Peyto Lake gaan bezoeken, maar deze was helaas afgesloten toen wij er waren.

icefields parkway
icefields parkway
Icefields Parkway
Icefields Parkway
Icefields Parkway

De Icefields Parkway is een waanzinnig mooie route. Het is een absolute must-see wanneer je in Albert bent!

Enkele praktische tips voor de Icefields Parkway:

  1. Onderweg kom je slechts één tankstation tegen, bij de Saskatchewan River Crossing Resort. De prijzen zijn relatief hoog. Zorg er dus voor dat je met een volle tank vertrekt vanuit Lake Louise of Jasper.
  2. Langs de Icefields Parkway zijn er weinig plekken waar je kunt eten of drinken. Ik raad aan om zelf wat eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Er zijn genoeg picknickmogelijkheden langs de viewpoints. Mocht je toch willen stoppen bij een restaurant, dan raad ik de Columbia Icefield Discovery Centre aan. Hier hebben ze verschillende sandwiches, warme maaltijden en poutine. 
  3. Kijk uit voor widlife! Er is kans dat je beren, elanden, berggeiten en kariboes (rendieren) tegenkomt. Mocht je gaan wandelen/hiken, dan is het zeker geen overbodige luxe om bear spray mee te nemen!