Kaapstad City Guide

Kaapstad stond al een tijdje (zeer) hoog op mijn lijstje om te bezoeken. Begin januari was het dan eindelijk zover en begon ik het jaar in Kaapstad. En wow! This city blew my mind. Kaapstad, ook wel de Moederstad van Zuid-Afrika genoemd, is levendig, multicultureel en kleurrijk. Het is werkelijk een prachtige stad. Kaapstad ligt aan het water, maar ook weer midden in de natuur en omarmd door de Tafelberg als wereld-wonder.

Naast prachtige natuur, is de stad rijk aan mooie stranden, indrukwekkende geschiedenis, vriendelijke mensen en heerlijk eten. Ik verbleef tien dagen in de stad. Zo heb ik genoeg van Kaapstad en omgeving kunnen zien. Ga je binnenkort (voor het eerst) naar Kaapstad en ben je benieuwd wat je in deze bijzondere stad kunt doen? Lees dan gauw deze Kaapstad City Guide!

chapman's peak drive
Kaapstad

(PRAKTISCHE) TIPS VOOR KAAPSTAD

Vliegen – Vanaf Schiphol Airport kun je rechtstreeks vliegen met KLM naar Kaapstad. De vliegtijd is 11.5 uur. Vliegtickets naar Kaapstad zijn normaliter wel goedkoper met een tussenstop. Zo is vliegen naar Kaapstad met Qatar Airways met een tussenstop in Doha (vaak) goedkoper dan rechtstreeks.

Tijdsverschil – Ondanks de grote afstand van 9400+ km tussen Amsterdam en Kaapstad km, is er tijdens (onze) zomertijd geen tijdsverschil. Tijdens de wintertijd is het in Kaapstad een uur later dan in Nederland.

Taal & valuta – Kaapstad is een multiculturele stad waar veel verschillende talen worden gesproken. Over het algemeen spreekt men hier Engels, Afrikaans en Xhosa. De munteenheid van Zuid-Afrika is de South African Rand.

Weersomstandigheden – Men zegt dat je in Kaapstad alle seizoenen in één dag kunt tegenkomen. Ikzelf ben dat niet tegen gekomen. De zomer in Kaapstad begint in november tot eind februari. De temperaturen schommelen dan tussen de 25 en 30 graden. ‘s Avonds koelt het echter wel af. Ik heb het weer in januari ervaren als warm, zonnig en droog. Door de droge lucht voelt het wel wat warmer aan.

Vervoer – Wanneer je van plan bent om ook de omgeving buiten Kaapstad te verkennen, dan raad ik je aan om een auto te huren. Een auto huren is het snelste en makkelijkste manier om jezelf te verplaatsen in Kaapstad. Verder is Uber ook een prima manier om te reizen in Kaapstad. Het is betrouwbaar, veilig en relatief goedkoop. Het wordt over het algemeen ook aangeraden om Uber te gebruiken als vervoermiddel.

Parkeerwachters – Als je een auto huurt in Kaapstad, dan krijg je vast en zeker te maken met parkeerwachters (ingehuurd door de gemeente). Ze wijzen je een parkeerplek aan in de straat en letten op je auto wanneer je weg bent. Er is geen officieel beleid wanneer, of en hoeveel fooi je ze moet geven. Wij gaven over het algemeen 5 of 10 rand en deden dit van tevoren.

Veiligheid – Kaapstad is een veilige stad, mits je voorzichtig en alert bent en bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Met veiligheidsmaatregelen bedoel ik kostbare spullen opbergen, niet met je camera of mobiel rondzwaaien en waardevolle spullen in je (huur)auto uit het zicht te laten. Persoonlijk heb ik de stad als veilig ervaren. Op bepaalde plekken moet je nou eenmaal extra op je hoede zijn, zoals op Long Street.

Loadshedding – Ik had hier eerder nog nooit van gehoord, totdat ik er voor het eerst mee te maken kreeg. Bij loadshedding wordt de stroom op verschillende plekken in de stad gestopt voor een bepaalde tijd om een nationale stroomuitval te voorkomen. Dit gebeurt gepland en gaat in verschillende fases, waardoor je soms 2 tot 4 uur geen stroom hebt. Uiteindelijk heb ik 3 keer meegemaakt dat onze accommodatie zonder stroom zat. Redenen waarom loadshedding plaatsvindt zijn dat de stad hiermee geld bespaart en de stroom kan hierdoor beter geregeld worden. Controleer dus van tevoren even of en wanneer loadshedding plaats vindt in jouw buurt wanneer je in Kaapstad bent.

Kaapstad Zuid Afrika
Kaapstad Zuid Afrika
llandudno beach
Cape Point
Muizenberg Zuid Afrika
llandudno strand

WAT TE DOEN IN KAAPSTAD

Beklim de Tafelberg (Table Mountain) of pak de kabelbaanWaar je ook bent in Kaapstad, de Tafelberg is moeilijk te missen. De Tafelberg is een opvallend platte berg op 1085 meter hoogte. Aan de top van de berg kijk je uit over Kaapstad en omgeving. Je kunt de Tafelberg beklimmen. Er zijn verschillende routes die je brengen naar de top. Wanneer je de tafelberg niet wilt of kan beklimmen, dan kun je ook met de kabelbaan omhoog. Ik raad je dan wel aan om vroeg in de ochtend te gaan om wachttijden te beperken.

V&A Waterfront – Het V&A Waterfront is het historische hart van de haven van Kaapstad. Het Waterfront biedt een prachtig uitzicht op de Tafelberg en Lion’s Head. V&A is een paradijs voor winkelliefhebbers. Je vindt er namelijk talloze winkels en restaurants. Aanraders zijn The Watershed (een overdekte markt voor designspullen, souvenirs en cadeaus) en V&A Food Market (een loods vol met eetkraampjes).

Kirstenbosch National Botanical Garden – Deze botanische tuin van zo’n 560 hectare in Kaapstad is zeker het bezoeken waard. In de tuin vind je een verzameling van inheemse planten, bloemen en struiken. Kirstenbosch is een gigantische tuin met verschillende wandelroutes. De tuin is zeer geschikt om te picknicken, aangezien je jouw eigen eten en drinken kunt meenemen. In de zomer worden hier ook openluchtconcerten of bioscoop gehouden.

Helikopter vlucht – Kaapstad is een toplocatie om een helikopter vlucht te maken. Wij deden een 20 minuten durende helikopter vlucht langs de Atlantische kust van Kaapstad, waarbij wij uitzicht hadden over de City Bowl, Tafelberg, Signal Hill, Clifton en Camps Bay en de Twaalf Apostelen. Dit was een mooie en unieke ervaring! Wij hadden onze vlucht geboekt bij NAC

Beklim de Lion’s Head – Vanaf de top van Lion’s Head heb je een waanzinnig mooi uitzicht op Kaapstad, de Tafelberg en de Atlantische oceaan. De top van Lion’s Head (hoogte van 669 meter) bereik je in ongeveer 1-1,5 uur. Het grootste deel van de hike kun je wandelend afleggen, maar er zijn stukken waarbij je moet klimmen. Het is dus verstandig om goede schoenen aan te trekken.

Old Biscuit Mill – Een oude fabriek die is omgetoverd tot een shopping markt waar je terecht kunt voor kunst, kleding, sieraden en eten. Old Biscuit Mill bevindt zich in de wijk Woodstock. Op zaterdagen wordt hier de Neighbourgoods Market gehouden met kraampjes voor eten, drinken, (lokaal ontworpen) kleding en accessoires. 

Oranjezicht City Farm – Een gezellige markt waarbij verschillende lokale en internationale eetkraampjes aanwezig zijn. Naast de eetkraampjes, zijn er verschillende stands waarbij lokale boeren en producenten hun delicatessen, biologische groenten en fruit en vintage spullen verkopen. Wij bezochten de markt op een zaterdagochtend voor een heerlijk ontbijt en om wat verse producten in te slaan om te koken in onze accommodatie. 

Bo-Kaap – Het kleurrijke deel van de stad. Deze voorstad heeft een rijk geschiedenis en een unieke cultuur. De inwoners van Bo-Kaap stammen af van de voormalige slaven, onder meer afkomstig uit Maleisië, Indië en Indonesië. Deze buurt is zeker een bezoekje waard. Wij deden o.a. een walking tour in Bo-Kaap. 

Cape Point en Kaap de Goede Hoop  – Een dagtrip naar Cape Point en Kaap de Goede Hoop mag niet ontbreken wanneer je in Kaapstad bent. Kaap de Goede Hoop is het zuidelijkste puntje van het Kaapse Schiereiland (Cape Peninsula). Je bereikt Kaap de Goede Hoop door te rijden langs Chapman’s Peak Drive. Deze route langs de Atlantische kust, tussen Hout Bay en Noordhoek is één van de mooiste kustroutes ter wereld. Een autorit langs deze route is dus een must!

Pinguïns spotten op Boulder Beach – Altijd al eens een strand vol met pinguïns willen zien? Dit kan op Boulder’s Beach. Deze strand ligt op ongeveer een uurtje rijden vanuit Kaapstad. Stop onderweg ook bij Simon’s Town voor een lunch bij Tasty Table en bij de surfersstad Muizenberg voor de kleurrijke strandhutjes.

Wijn proeven in Stellenbosch – Stellenbosch staat bekend als de wijnstreek in Zuid-Afrika. Als wijnliefhebber mag je daarom zeker een bezoek aan Stellenbosch niet overslaan. Rondom Stellenbosch vind je de oudste wijnboerderijen van het land. Wij deden een wine tasting bij Lanzerac Wine Tasting waar je wijn in combinatie met chocolade kunt proeven.

Bezoek een wildreservaat (Game Reserve) – Voor een ‘echte’ safari zul je toch naar het Kruger Park in het noordoosten van Zuid-Afrika of het Addo Elephant Park nabij Port Elizabeth moeten gaan. Wil je toch een wildlife ervaring hebben, dan kun je de Game Reserve Aquila bezoeken. Deze is aan te raden wanneer je de Big Five wilt spotten. Aquila is ongeveer 2 uur rijden vanuit Kaapstad.

Aquila Game Reserve
Safari kaapstad
Aquila Game Reserve
Aquila Game Reserve

ETEN EN DRINKEN IN KAAPSTAD

Kaapstad is een stad waar je heerlijk en betaalbaar kunt eten. Je vindt er leuke ontbijt- en lunchtentjes, cafés, restaurants en markten. Aangezien ik tien dagen in deze stad verbleef, heb ik redelijk wat leuke adresjes weten te verzamelen. Ik deel hieronder mijn favoriete plekken die een bezoekje waard zijn.

ONTBIJT EN LUNCH

Bootlegger Coffee Company – Eén van mijn favoriete koffietentjes tijdens mijn verblijf in Kaapstad. Hier ga je heen voor heerlijke koffie en hun signature dish banana bread french toast. Naast dit hebben ze nog andere heerlijke (vegetarische) gerechten op de kaart staan. 

Jason Bakery – Deze bakkerij en café heb ik tijdens mijn verblijf het meest bezocht. Hun flat white is zo lekker! In hun bakkerij hebben ze heerlijke baked goodies vers uit de oven, zoals amandel croissant, pasteitje met ei en zongedroogde tomaatjes en pasteis de nata. Dit is dé plek om je dag goed te beginnen. 

Jarryds – Deze trendy koffietentje in Sea Point staat bekend om hun creatieve all day breakfast, kwaliteit lokale ingrediënten en uitstekende koffie. Op de kaart staan veel gezonde opties zoals smoothie bowls en overnight oats, maar ook eggs benedict, brioche french toast en pancakes. Genoeg keuze!

Cushty Neighbourhood Deli – Een hidden gem in Green Point! Wat ben ik blij dat ik deze tentje heb ontdekt. Hier ga je heen voor heerlijke koffie, superfood smoothies, verse sapjes, ontbijt en harvest-style lunch. De shakshuka en hun smoothies zijn een aanrader!

Hemelhuijs – Een gezellig, modern ontbijttentje met een terras aan de Waterkant Street. Hier ga je heen voor de potato rosti met gepocheerde eitjes en zalm, goede koffie en verse juices. De appel, selderij en gembersap is een must try! De prijzen liggen hier iets hoger vergeleken met andere tentjes in Kaapstad.

Truth Coffee Roasting – Voor kwaliteit koffie. Truth Coffee Roasting is door Telegraph UK uitgekozen tot ‘Beste koffiebar ter wereld’. Truth Coffee’s hoofdkwartier staat aan de Buitenkant Straat, maar ze hebben ook een station bij de V&A Food Market. Deze koffietent mag je dus zeker niet overslaan.

Origin Coffee Roasting –  Een gezellig plek voor een goede kop koffie. Bij Origin Coffee Roasting roosteren ze hun eigen koffiebonen binnenshuis. Op aanraden van de barista heb ik een zak Mchana Peaberry koffiebonen uit Kenya meegenomen voor thuis.

La Parada – La Parada bij V&A Waterfront is een gezellige spot om te lunchen. Hier ga je heen voor Spaanse tapas met een Zuid-Afrikaanse twist. 

Hemelhuijs Kaapstad
Oranjezicht City Farm
Origin Coffee Roasting
Jarryds Kaapstad

DINER

Kloof Street House – Een gezellige en drukbezochte restaurant. Het restaurant is stijlvol ingericht met een sfeervolle voortuin. Kloof Street House is geschikt voor een diner of borrel. Het eten is lekker. Het is een populaire plek, dus reserveren is zeker aan te raden. 

The Butcher Man – Een restaurant en slagerij in één. Ga hier heen voor een goed stuk vlees van de grill of burger. Ook hun aardappelfrietjes zijn een aanrader. 

Burrata – Een Italiaans restaurant in the Old Biscuit Mill met burrata op het menu. Probeer ook hun pizza’s uit de steenoven. Deze worden gebakken op 485 graden, waardoor je pizza binnen 90 seconden al klaar is. 

Codfather – Een visrestaurant in Camps Bay waar ze naast visgerechten ook sushi serveren op de lopende band. Dit restaurant heeft geen menukaart, maar bij de vitrine kun je zelf kiezen welke vis jij wilt eten. De prijzen liggen hier iets hoger dan andere eettentjes in Kaapstad. 

El Burro (in Green Point) – Voor authentiek Mexicaans eten ga je naar El Burro. Hier serveren ze build-your-own taco’s. Wij hadden o.a. de pork carnitas en de line fish taco’s. Erg lekker! Hun ceviche is een must try bij El Burro!

Beluga – Voor als je zin hebt in sushi. Tijdens de lunch en op zondag zijn de sushi en de cocktails een stuk goedkoper dan normaal. Mocht je geen sushi liefhebber zijn, op de kaart staan nog andere gerechten die ook goed te doen zijn.

Bombay Brasserie – Ik eet niet vaak Indiaas, maar door Bombay Brasserie wil ik het zeker vaker gaan eten. Dit Indiaas restaurant ligt in het Taj Hotel. Het eten is heerlijk (vooral de curry) en de service is geweldig. Zeker een restaurant dat je niet mag missen wanneer je op zoek bent naar Indiaas eten in Kaapstad.

Mama Africa – Een leuk Zuid-Afrikaans tentje aan de Long Street waar ze iedere dag live muziek hebben. Op de menukaart van Mama Africa staan verschillende ‘game meat’, zoals springbok, kudu en struisvogel. Persoonlijk ben ik daar geen fan van, dus ik ging voor een vegetarische curry :). 

Giovanni’s Deli – Een Italiaanse koffiebar en traiteur in één. Hier kun je terecht voor onder andere verse kant-en-klare maaltijden die je naar keuze kunt samenstellen om mee te nemen of ter plaatse kunt opeten. Verder is er een espressobar aanwezig waar je cappuccino of espresso kunt drinken.

Pesce Azzurro – Voor authentiek Italiaans eten van goede kwaliteit. Deze bistro in Woodstock ligt net buiten het centrum, waardoor er voornamelijk lokale mensen komen. Hier serveren ze geen pizza’s, maar met name visgerechten. Hun vis en zeevruchten spaghetti is heerlijk!

Oranjezicht Farmers Market
The Butcher Man
Mama Africa Kaapstad
Codfather Kaapstad

Dit was mijn reis naar Kaapstad. Ik heb genoten van de bijzondere cultuur, de schitterende natuur, de vriendelijke mensen en het heerlijk eten. Ik zou graag nog een keer terug willen naar Zuid-Afrika. Mocht je benieuwd zijn naar mijn Kaapstad itinerary, dan deel ik deze graag met je.